Home > Destinații > Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu

Curiozități despre orașul Pompei, acoperit de erupția vulcanului Vezuviu

///
Comments are Off
Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu

Curiozități despre orașul Pompei, care a fost acoperit în totalitate după erupția vulcanului Vezuviu. A fost una dintre cele mai dezvoltate urbe ale acelor vremuri. Cetățenii lui duceau o viață prosperă și lipsită de griji.

Însă, când se afla în cea mai prosperă perioadă a sa, cataclismul l-a tranformat într-o ruină ce dăinuie peste veacuri.

Pompei este dovada clară că natura este forța cea mai puternică din univers. Furia naturii poate distruge și pune capăt unei nații oricât de puternică, dezvoltată sau înfloritoare ar fi.

Iată câteva curiozități despre orașul Pompei.

Despre orașul Pompei

Orașul Pompei, situat în Golful Napoli, pe țărmul vestic al Peninsulei Italice, a fost inițial o colonie doriană din secolul VI î.Hr. În anul 80 î.Hr. a devenit colonie romană, sub numele de Cornelia Venera Pompei, conform Wikipedia.

Citește și: Cele mai mari dezastre naturale din lume, care au avut loc de-a lungul istoriei

Istoria orașului a luat sfârșit într-o zi de 24 august, anul 79 d. Hr. când o erupție a vulcanului Vezuviu, aflat în apropiere, l-a acoperit cu lavă în întregime. O mărturie din acea vreme o reprezintă scrisoarea lui Pliniu cel Tânăr, nepotul lui Pliniu cel Bătrân, acesta din urmă fiind una dintre miile de victime ale dezastrului, scrie aceeași sursă.

După secole de la cataclism, arheologii au descoperit străzi și case cu toate utilitățile de care se putea bucura orașul în acea perioadă, care era una înfloritoare pentru locuitorii acelor vremuri.

Citește și: Comori pierdute de-a lungul istoriei, care nu au fost niciodată regăsite

Au fost scoase la lumina zilei numeroasele vile, toate deschizându-se spre încăperea principală numită atrium. Acestea erau prevăzute cu un bazin pentru colectarea apei de ploaie în pardoseală.

orașul înghițit de erupția vulcanului Vezuviu

Ruinele orașului Pompei

Un oraș foarte dezvoltat

S-au găsit și grădinile interioare, împodobite cu statui, straturi de flori și fântâni arteziene. De asemenea, pot fi văzute frescele de pe pereții încăperilor, mozaicurile, dar și sistemul tradițional roman de încălzire prin pardoseală sau prin pereții caselor. Locuitorii mai bogați aveau propriile băi. Deși, majoritatea frecventau renumitele băi romane publice, dar și sălile de sport.

Citește și: Catedrala Notre Dame, mistuită de flăcări de Ziua Mondială a Artei, dată ce marchează și alte catastrofe de-a lungul istoriei

În centrul orașului se afla Forul roman, o piață lungă de 142 de metri pe 38, din care se făcea intrarea în temple, iar partea nordică era mărginită de Capitoliu. În zilele când se organizau jocurile sportive se putea merge la teatrul mic, care avea o capacitate de 1.000 de locuri, sau la cel mare, de 5.000 de locuri.

În acest muzeu în aer liber descoperit de arheologi mai pot fi văzute piețe și ateliere meșteșugărești, brutării și prăvălii sau locuri speciale unde se putea servi și mâncare.

Citește și: Personalități feminine din România care au scris istorie

Cercetările arheologice au scos la iveală faptul că orașul Pompei a fost unul foarte dezvoltat. Cetățenii acelor vremuri duceau o viată prosperă și lipsită de griji. A fost, cu siguranță, una dintre cele mai bogate colonii romane.

Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu

Ruine, Pompei

Alte curiozități despre orașul Pompei

Pompei se află la baza Muntelui Vezuviu. Acesta este vulcanul care a erupt și a distrus întregul oraș, înghețându-l în timp sub straturi de cenușă și piatră ponce.

Vulcanul a erupt în anul 79 d.Hr. și a ucis o mare parte a populației. Cei care scăpat au fugit în orașele din apropiere, luând cu ei tot ce puteau transporta.

Citește și: Regulile după care se ghida Ginghis Han, marele conducător mongol

Vulcanul este clasificat ca un stratovulcan și ar putea erupe în orice moment. Nimeni nu știe când, dar un plan de evacuare este permanent în vigoare în cazul oricăror semne de avertizare, scrie this-is-italy.com

Curiozități despre orașul Pompei – Data erupției este presupusă

Pliniu cel Tânăr, un scriitor roman a notat că erupția vulcanului Vezuviu ar fi avut loc pe 24 august. Cu toate acestea, în urma descoperirii unor alimente de sezon și a îmbrăcămintei păstrate sub straturile de cenușă întărită și piatră ponce, cercetătorii cred că este posibil ca această dată să nu fie exactă.

Citește și: Cascada Niagara

Pompei este acum un sit aparținând Patrimoniului Mondial UNESCO

În 1997, Pompei a primit statutul de Sit al Patrimoniului Mondial. Este un loc extrem de important, fiind o dovadă clară ce oferă informații exacte despre viață socială în perioada romană, arhitectură și obiceiurile comunității. Săpăturile de la Pompei sunt un punct de vedere al istoriei, științei și sociologiei.

Despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu

Turiști în Pompei

Citește și: Comori pierdute de-a lungul istoriei, care nu au fost niciodată regăsite

Cadavrele cetățenilor au fost acoperite de lavă

O mulțime de cadavre au fost descoperite sub toată cenușa și piatra ponce, lăsate în urmă de erupția Vezuviului.

Citește și: Cele 7 vârfuri

Multe dintre cadavre, după dezintegrare, au lăsat găuri în straturile de cenușă. Practic, au rămas forme ale cadavrelor impregnate în stratul de lavă întărită. Arhitectul italian Giuseppe Fiorelli a venit în 1863 cu ideea de a injecta tencuială în aceste goluri, creând astfel mulaje de ipsos ale cadavrelor oamenilor îngropați la Pompei.

Curiozități despre orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu

Pompei, dovezi arheologice

Curiozități despre orașul Pompei – S-au descoperit pereți acoperiți de graffiti

Și nu e vorba despre graffiti-ul modern. Graffiti-ul care acoperă pereții din Pompei este de dinainte de erupție. Acesta oferă vizitatorilor și istoricilor o perspectivă incredibilă asupra societății romane. Exemplele includ mesaje private, anunțuri publice și anunțuri electorale.

Citește și: Locuri abandonate de pe Pământ care te vor lăsa mut de uimire | Foto

Orașul a fost cândva ocupat de greci

Cercetătorii cred că înainte ca Pompei să fie un oraș roman, acesta a aparținut, a fost condus și locuit de grecii antici.

Ei nu știu datele exacte în care zona a fost locuită de greci, dar există fragmente dintr-un templu doric grecesc în Pompei. Acest templu datează din secolul al VI-lea î.Hr.

Orașul Pompei, înghițit de erupția vulcanului Vezuviu

Descoperiri din orașul Pompei

Vântul a fost cauza cataclismului?

Oricât de simplu de dedus ar părea, se pare că motivul distrugerii orașului Pompei ar fi fost vântul, nu erupția în sine. Sau cel puțin aceasta este o ipoteză a cercetătorilor, care spun că de obicei, vântul ar fi suflat din sud-vest.

Citește și: Cele 7 minuni ale lumii antice

Însă, în momentul erupției vântul a bătul în direcția nord-vest. Acest lucru ar fi făcut ca spre oraș să fie împrăștiată lavă care a acoperit și distrus urbea.

Cu toate acestea este incredibil să credem că un factor atât de minor, precum ar fi vântul, a provocat, de fapt, atâta distrugere, lăsând în urmă un oraș roman bine conservat.

Citește și: Petra, orașul de piatră, una dintre minunile lumii

Marea Moartă, un loc spectaculos și unic pe glob. În ce constă unicitatea sa

Comori pierdute de-a lungul istoriei, care nu au fost niciodată regăsite

Povestea de viață care i-a inspirat pe cineaști. A călătorit peste 4 mii de km, pentru marea sa dragoste

Dang Van Khuyen, băiatul care, la doar de zece ani a învățat să se descurce după ce a rămas singur pe lume | Video

 

 

surse: this-is-italy.com, wikipedia.com

surse foto: pixabay.com

Facebook Comments
You may also like
cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și salva copiii
Povestea tragică a unei mame care a ales să fie considerată cea mai urâtă femeie din lume, pentru a-și întreține copiii
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat la World Trade Center sau cu Prințesa Diana
Teorii ale conspirației. Ce s-a întâmplat cu Prințesa Diana sau la World Trade Center
Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor
Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor
Motive pentru care oamenii frumoși tind să rămână singuri
Motive pentru care oamenii frumoși tind să rămână singuri