Reguli de comportament în cuplu. Cum trebuie să te comporți cu partenerul tău pentru a avea o viață de cuplu armonioasă. Sfaturile specialiștilor:
Reguli de comportament în cuplu
Dragostea este oarbă, lucru deja bine știut de toată lumea. Atunci când ne îndrăgostim nu mai gândim rațional și, în afară de calități uneori atribuite peste măsură partenerului, nu vedem altceva. Și asta durează o perioadă de timp, până în momentul în care alegem să ne mutăm împreună, iar după scurt timp ne lovim și de realitatea dură a vieții de zi cu zi. În multe situații încep să apară conflicte care ar putea fi evitate, totuși, respectând câteva reguli de comportament în cuplu.
Citește și: Principii budiste pentru armonie în cuplu și în relațiile interumane
Conflictele casnice şi lipsa de armonie pot apărea de la spălatul vaselor, până la pătura înfășurată în jurul celuilalt sau atârnată de pat, de la făcutul pieței sau alte cumpărături, până la alte treburi gospodărești. Toate aceste inconveniente pot fi ameliorate ținându-se cont de niște reguli de comportament în cuplu. Iată care sunt acestea.
Recunoaște atunci când greșești
Trebuie să fiți conștienți de faptul că nu aveți întotdeauna dreptate. Recunoașterea greșelilor este o dovadă de educație și de bunsimț, cât și de respect față de partener și nu numai. Nicidecum nu este o dovadă de slăbiciune, cum ar putea crede unii.
Citește și: Cupluri celebre, cu diferență mare de vârstă între parteneri
Este firesc să greșim, la fel cum este firesc să nu le știm pe toate, astfel că a ne recunoaște greșelile ar trebui să fie un gest simplu și natural. Este mult mai bine să recunoaștem că nu știm, decât să jucăm rolul atotștiutorului. Omul cât trăiește învață. Orice greșeală trebuie recunoscută și asumată și, mai mult de atât, trebuie să învățăm din ea.
Admite că nu deții adevărul absolut
Fiecare dintre parteneri ar trebui să înceteze să creadă că el deține adevărul absolut. Într-un cuplu nu trebuie să existe orgolii. Iar discuțiile clarificatoare nu trebuie să aibă loc de față cu copiii. Ei pot suferi foarte mult din cauza divergențelor dintre părinți. Acestea îi pot afecta emoțional, întrucât ei își iubesc ambii părinți și nu ar putea să fie de o parte sau de cealaltă.
Împărțiți sarcinile casnice
Fiecare dintre parteneri trebuie să contribuie la treburile casnice în mod egal, în funcție de puterile fiecăruia. Este exclus ca unul dintre parteneri să adune lucrurile sau îmbrăcămintea împrăștiată de celălalt prin casă. Fiecare trebuie să fie responsabil de lucrurile lui și să și le aranjeze ordonat. Nu este datoria partenerului să știe unde vă sunt obiectele personale. Așadar, nu-l întrebați pe celălalt unde le-a pus. Este responsabilitatea fiecăruia să își pună în ordine lucrurile personale.
Trebuie să existe dialog sincer și deschis
Trebuie să existe dialog între parteneri, inclusiv privind treburile casnice. Asta presupune și ascultarea partenerului, să nu vorbeșți mai tare decât el, astfel încât să-l acoperi. Nici să anticipezi ce vrea să spună celălat, întrerupându-l în timp ce vorbește. Lasă-l să-și termine fraza și ce are de spus. Dacă apare o discuție în contradictoriu, aceasta trebuie să se oprească înainte de a degenera. Întotdeauna cel mai inteligent va ceda primul. Pentru o bună funcționare a cuplului este bine să se țină cont de aceste reguli.
Citește și: Cum iubesc nativii zodiilor. Ce spune numerologul Cristian Pompei despre fiecare zodie în parte
Este exclus să se folosească cuvinte jignitoare la adresa partenerelui. Cuvintele dor și greu se repară ceea ce ai stricat prin aruncarea unor vorbe nepotrivite. Astfel de vorbe, în unele cazuri, nu pot fi uitate cu ușurință, cauzând relației și producând o distanțare între cei doi.
Oricum veți regreta cuvintele aruncate la nervi, așa că mai bine încercați să vă autoeducați, controlați-vă nervii și abțineți-vă de la a aduce jigniri. Nu atacați niciodată familia partenerului, mama, tatăl, frații și nici nu aduceți injurii acestora. Problemele voastre sunt numai ale voastre și ce este între voi acolo trebuie să rămână.
Susțineți moral partenerul
Susțineți partenerul în ceea ce face, inclusiv dacă se arată interesat de un domeniu nou, de o pasiune sau orice altceva care vedeți că îl face fericit. Nu îi pune piedici, chiar dacă tu nu împărtășești aceeași pasiune. În sens contrar, riscați să intervină distanțarea între voi, iar îndepărtarea partenerului este un act inevitabil. La fel trebuie să procedeze ambii parteneri, nu doar unul. Este important ca amândoi să țină cont de aceleaşi reguli de comportament în cuplu.
Faceți compromisuri de ambele părți
Orice relație presupune și anumite compromisuri, acestea, însă, trebuie să fie făcute de ambele părți, nu doar de unul dintre parteneri. Când doar unul dintre parteneri face compromisuri în cuplu, la un moment dat va obosi și va dori o schimbare, care ar putea să coste viața de cuplu și să ducă chiar la destrămarea relației. Astfel, nu impuneți partenerului mai mult decât este el dispus să accepte.
Învață sa-ți asculți partenerul
Comunicarea este esențială într-un cuplu. Învățați să vă ascultați partenerul, fiți prieteni și destăinuiți-vă unul celuilalt, sprijinindu-vă reciproc cu sfaturi și, mai ales, încurajări. Fiecare om are nevoie de încurajare și dacă aceasta vine la momentul potrivit poate să facă minuni, să crească încrederea în forțele proprii.
Citește și: Ce nu trebuie să facă niciodată un bărbat în relația cu partenera lui
Întotdeauna, cele mai eficiente încurajări sunt cele venite din partea partenerilor de viață. Atunci poți avea într-adevăr reușite extraordinare, când omul de lângă tine și cel pe care îl iubești îți spune cuvinte frumoase, care îți sporesc încrederea în tine și îți dau o stare de bine.
Nu-ți ridiculiza partenerul
Nu vom râde niciodată de partener și nu-l vom ridiculiza, cu atât mai mult nu în fața altor persoane. Subestinându-ne partenerul, ne subestimăm pe noi înșine, el fiind jumătatea pe care am ales-o să ne completeze pentru a forma un întreg. Formulele de politețe nu trebuie ignorate nici după zeci de ani de conviețuire împreună. Astfel, te rog, mulțumesc sau bună dimineața sunt cuvinte plăcute și binevenite oricând.
Citește și: Metode naturale de contracepție. Sfaturile ginecologului Cristina Buzgar
Răsfață-ți din când în când partenerul
Nu uitați să vă răsfățați partenerul ori de câte ori aveți ocazia. Chiar și gesturile mici de tandrețe pot însemna mult. Făceți-vă cadouri din când în când, arătându-vă dragostea ce i-o purtați. Nu contează valoare cadoului, dar gestul este extrem de important. Vă puteți face partenerul foarte fericit printr-un astfel de gest.
Atunci când iubești cu adevărat nu ai pretenții exagerate de la partener, astfel că o floare sau o cutie cu bomboane, din când în când, este un gest de afecțiune prin care îi arăți cât de important este celălalt pentru tine. În felul acesta puteți face foarte mult bine relație voastre.
Citește și: Cum recunoști un narcisist. Caracteristicile unei astfel de persoane
Așa că, dacă doriți ca viața de cuplu să fie una de durată şi plină de înțelegere şi armonie este foarte important ca ambii parteneri să cadă de acord cu o serie de reguli de comportament în cuplu.
Citește și: Abuz emoțional. Cum îți dai seama că partenerul tău te abuzează emoțional
Cum trebuie să se comporte o femeie în relația cu un bărbat. Ce spune Ana Maria Ducuță